Munkába állt a termikus útjavító rendszer

Print Friendly, PDF & Email

A napokban kezde meg munkáját a Polgármester úr által a facebook oldalán már lényegében bemutatott, Nu-phalt Termikus útjavító rendszer, amely egyformán hatékony a kátyúk, felületi hibák, kisebb süllyedések, a nem megfelelő illesztések (slusszok) és a régebbi rossz javítások helyreállítása esetében.
A technikát egy furgon hordozza, amely egy teljes munkafolyamathoz elegendő anyagot és az útjavításhoz szükséges eszközöket szállítja, kétfőnyi személyzete könnyedén el tudja végezni a javítási munkálatokat.
A technológia lényege – konyhanyelven – az, hogy egy gázüzemű “hősugárzóval” a kátyút és környezetét megfelelő hőmérsékletűre hevíti, amely így a tömő melegaszfalttal és bitumennel tökéletesen kötődő, egységes anyagot fog képezni.
A rendszerrel az év minden szakában, szárazabb időben, akár a téli hónapokban is lehet tartós javítási munkákat végezni.
A technológia környezetbarát, a helyszínen eddig hulladékként keletkezett aszfaltot újrahasznosítja, valamint nincs vágás, vésés, nem keletkezik hulladék, csökken az új anyag felhasználás.
Csodákat azonban ne várjunk. Mint minden javítási rendszernek, ennek a technológiának is vannak korlátai, és feltételei. A feltételek közül a legtöbbször éppen megfelelő útalap hiányzik.
Az útfelújítások sorát az adott útszakasz kátyúzottsága és a rajta folyó forgalmat figyelembe véve alakítjuk ki.